Vitaliteit toename door fietsvergoeding

Vitaliteit toename door fietsvergoedingHet vergroten van de vitaliteit door te fietsen 

Vitaliteit toename door fietsvergoeding. Gezonder België kan u over dit onderwerp adviseren. Wij zorgen graag voor meer bewustwording en geven advies aan werkgevers en medewerkers. Stel, u wilt als werkgever uw personeel meer stimuleren om te bewegen? Dan kunt u bijvoorbeeld de fietsvergoeding inzetten. Maar hoe zit dat nu precies in elkaar?

De fietsvergoeding

U mag als werkgever een fietsvergoeding betalen van maximaal € 0,23 per kilometer. Let wel, u dient geen belastingen of sociale lasten hierop te betalen.

Rekensom

Voorbeeld: de medewerker woont 15 kilometer van zijn/haar werk (30 kilometer heen en terug) en de medewerker gaat 210 dagen per jaar met de fiets naar het werk. U mag dan een belastingvrije fietsvergoeding van € 1.449,00 per jaar uitkeren (210 dagen x 30 km/dag x 0,23 euro/km) voor aanslagjaar 2019. Dit komt neer op € 120,75 netto per maand.

Let op: voor inkomstenjaar 2019 (aanslagjaar 2020) bedraagt de maximaal vrijgestelde fietsvergoeding € 0,24.

Boven € 0,23 per kilometer | Niet belastingvrij

Ligt de vergoeding hoger dan € 0,23 per kilometer, dan is de vergoeding niet belastingvrij. Stel, u betaalt als werkgever € 1,50 per kilometer, dan wordt het surplus van € 1,27 per kilometer wel onderworpen aan belastingen.

Bedrijfsfiets

Wat ook mogelijk is, is dat u als werkgever een bedrijfsfiets ter beschikking stelt aan uw medewerkers. Dit is belastingvrij. De voorwaarde is dat de medewerker de bedrijfsfiets gebruikt voor woon-werkverkeer.

Eigen fiets

Wanneer uw medewerkers op hun eigen fiets (privéfiets) naar u komen, is dit voor de medewerker voordelig. De medewerker mag de werkelijke fiets-onkosten zoals de afschrijving en het onderhoud van de fiets, parkingkosten etc. als fiscaal aftrekbare beroepskosten aangeven op de belastingaangifte.

Fietskledij

Een lastig onderwerp. Hierover bestaat ook veel onduidelijkheid. Deze kledij kan uw medewerker namelijk ook privé gebruiken. Ons advies is, laat dit voor wat het is. Dit om problemen met de fiscus te voorkomen.

Voordelen

Uw voordeel is dat uw medewerkers in beweging komen en vitaler worden met als resultaat dat de medewerker effectiever gaat werken. De medewerker krijgt een rendabele fietsvergoeding en beweegt meer wat weer bijdraagt aan zijn/haar vitaliteit.

 

Tips

Graag geven wij u een aantal tips. Stel uw medewerker woont te ver weg dan kunt u ook het volgende voorstellen:

– Komt de medewerker met de bus? Stap een station eerder uit en loop het laatste stuk.
– De wandellunch. Door het inpassen van een goede wandellunch kan u doordeweeks al voldoen aan de beweegnorm. Bovendien verbrand u in 20 minuten wandelen al snel 100 calorieën en wordt het stress-remmende deel in het brein geactiveerd.
– Neem de trap. Word fitter, maak van traplopen een gewoonte. Bij deze activiteit wordt uw lichaam met het eigen gewicht belast en valt daarmee onder bot- en spierversterkende activiteiten. Behalve dit positieve effect heeft traplopen ook een groot effect op uw suiker- en cholesterolgehalte en gewicht.
– Komt de medewerker met de auto? Parkeer deze dan niet voor de deur, maar wat verder weg.

 

Neem gerust contact met ons op

Zou u willen dat uw medewerkers meer aandacht gaan besteden aan het belang van voldoende beweging? Wij verzorgen trainingen en workshops over deze onderwerpen. Dankzij een interactieve sessie maken wij medewerkers bewust van het belang wat vaak resulteert in een actievere levensstijl. Stuur gerust een e-mail naar: info@gezonderbelgie.be, of vul het onderstaande contactformulier in.

  Uw naam (verplicht)

  Uw Email (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht/Interesse gebied

  Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *