Ziekteverzuim reductie realiseren

Ziekteverzuim reductie

Ziekteverzuim reductie is niet verbonden aan één onderdeel. Dit houdt in dat organisaties zich dienen te focussen op het beheersen hiervan.

Gezonder België biedt zes tips die bruikbaar zijn bij vele organisaties.

Zes tips om ziekteverzuim reductie te realiseren

1. Voorkom sociale onvrede op de werkvloer

Wanneer er een negatieve sfeer op de werkvloer heerst, kan dit verzuim in de hand werken. Een negatief werkklimaat zorgt niet alleen voor irritaties en verzuim, maar ook voor een groot personeelsverloop

Werknemers kunnen stress ervaren als ze het gevoel hebben dat ze niet worden gewaardeerd.

Onderzoek het medewerkerstevredenheid met onze tool !

2. Voorkom te veel werkdruk

Eén op de drie gevallen van verzuim komt voort uit werkstress, zo blijkt uit onderzoek.

Ga met elkaar in gesprek over werkdruk. Laat de werknemers weten waar ze terecht kunnen met hun ervaringen. Bekijk samen met de werknemers wat jullie kunnen doen om de druk te verlagen, ook op de lange termijn.

Wij begeleiden deze gesprekken door als mediator te fungeren. Dit doen wij vanuit positief leiderschap.

3. Faciliteer de mogelijkheid tot sporten

Wanneer werknemers regelmatig fysiek actief zijn, is de kans op ziekte minder groot. Stimuleer als bedrijf de mogelijkheden tot beweging of sport, door bijvoorbeeld traploopweken en lunchwandelingen te organiseren, of vergoed bijvoorbeeld sportschoolabonnementen.

Geef als leidinggevende het juiste voorbeeld.

4. Stimuleer het eten van gezonde voeding

Stimuleer gezonde voeding door de kantine aan te passen. Verban ongezonde en vette snacks van het menu en verklein zo de kans op verleidingen.

Wanneer je het als bedrijf echt professioneel wilt aanpakken, organiseer dan workshops of geef werknemers de mogelijkheid om advies in de winnen bij een professional.

5. Faciliteer verschillende werkplekken

Zitten wordt wel het nieuwe roken genoemd. Dit is vrij simpel op te lossen. Faciliteer sta-werkplekken, zodat werknemers zitten en staan kunnen afwisselen. Introduceer staand of lopend vergaderen en stimuleer meer beweging op de werkvloer. Wees creatief!

6. Stimuleer ontspanning tijdens werktijden

Wanneer werknemers achter hun computers blijven zitten tijdens hun pauze, spreek ze daar dan op aan. Het lijkt misschien productief wanneer werknemers extra werk verrichten, maar overbelasting ligt op de loer.

Spreek je werknemers aan op het balans tussen werk en privé. Laat ze inzien dat ze ook tijdens de werkzaamheden tijd nodig hebben om te herstellen, zodat ze productief kunnen blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *